Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Tuin-schermen.be Online advies en inspiratie over tuinschermen, afsluitingen en buitenschrijnwerk.
Tuin-schermen.be
banner image

De schanskorf of steenkorf

Een schanskorf of een steenkorf wordt meestal gekozen voor zijn decoratieve doeleinden, maar toch is en blijft het ook een vorm van tuinschermen. Een steenkorf is in feite een ‘korf’ met ‘stenen’. Het gaat hierbij om een metalen omhulsel met daarin gegoten of gestapelde stenen.

 

Om de constructie zo stevig mogelijk te houden, worden er binnenin de korf ook nog metalen tussenschotten gestoken. Zo ben je er zeker van dat de stenen door hun gewicht het metaal niet zullen ontwrichten.

 

Benieuwd naar advies en een prijs voor een tuinscherm op maat van jouw project? Ontvang vrijblijvend offertes van erkende plaatsers via de offertepagina.

 

 

Soorten steenkorven

Er zijn twee soorten of types steenkorven.
Enerzijds is er de met de hand gestapelde steenkorf, anderzijds is er de gegoten steenkorf.
Het spreekt voor zich dat de met de hand gestapelde steenkorf, een schanskorf is met daarin stenen die manueel op elkaar werden gestapeld. Deze vorm steenkorf geeft vaak het mooiste resultaat.

 

Machinaal gegoten steenkorven hebben vaak minder aansluitende stenen in de schanskorf zitten. Een manueel gestapelde steenkorf kost wel meer dan een gegoten schanskorf.

 

 

Breukstenen in steenkorven

Uiteraard heb je nog meer mogelijkheden met steenkorven of schanskorven. Zo kan je voor verschillende gesteentes gaan in de schanskorf. Afhankelijk van het gesteente zal je ook rekening moeten houden met de grootte van de mazen van de steenkorf.

 

Het meest gebruikte -en goedkoopste- materiaal blijft beton. Dit is in feite hergebruikt puin. Erg goedkoop! Tussen 3 en 5 eurocent per kilogram en een grootte van 60 tot 90 mm. Een tweede veelgebruikte steensoort zijn de typisch rode metselstenen. De prijs is gelijkaardig aan beton. De grootte van dit steenpuin ligt tussen 60 en 90 mm.

 

Buiten puin kan natuurlijk ook worden gekozen voor andere gesteentes. Vaak worden verschillende types breukstenen gebruikt (Grauwacke, royal, Doornik, basalt, yellow sun, reflexing white, icy blue, Belgisch rood, porfier, Vittel …). Een breuksteen wordt gekenmerkt door zijn onregelmatige vormen. Een breuksteen wordt -voornamelijk vroeger- ook vaak gebruikt voor allerlei bouwwerken. Het gaat hier vaak om kalkstenen en ze zijn verkrijgbaar in vrij grote en kleine formaten.

 

Erg vaak gebruikt zijn ook keien. Keien zijn vaak iets duurder dan steenpuin of breukstenen, maar hebben dan ook een uniek uitzicht. Door de jaren heen zijn ze door het water mooi rond en glad gestreken. Ook deze stenen vind je terug in heel wat groottes en maten.

 

Een van de duurste materialen om in steenkorven te stoppen blijven de lava krotzen. Deze uiterst lichte steensoort is afkomstig van opgedroogde lavarestjes. Met zijn donkerbruine/rode kleur zijn ze erg typerend, erg uniek en erg stijlvol. Verkrijgbaar van heel kleine tot heel grote stenen in een prijsklasse van 18 tot 20 cent per kilogram. Ook graniet wordt regelmatig in steenkorven gestopt.

 

Steenkorven

 

Sterktes en zwaktes schanskorven

Voordelen

  • Steenkorven doen dienst als tuinscherm én zijn tegelijkertijd erg decoratief.
  • Met schanskorven moet je nooit voorzichtig zijn. Zowel het omhulsel als de inhoud van een schanskorf zijn gemaakt uit materialen die vrijwel overal bestand tegen zijn. Ook tegen alle weersomstandigheden.
  • Eenvoudig schoon te houden. Met een tuinslang of hogedrukreiniger zijn deze massieve blokken eenvoudig schoon te houden.

 

Nadelen

  • Enorm zwaar!
  • Steenkorven zijn een heel arbeidsintensief werk om zelf te plaatsen. Doe beroep op een firma voor een kleine meerkost.

 

 

Steenkorven laten plaatsen

Je vindt schanskorven of steenkorven erg decoratief, of je wilt een unieke toets aan je woning geven? Dan zijn steenkorven de ideale keuze voor jou! Steenkorven zijn erg moeilijk zelf te plaatsen. Je moet de juiste materialen vinden, en ten slotte moet je al deze zware materialen heen en weer sleuren, om de stenen vervolgens mooi in de steenkorf te leggen.

 

Offerte ontvangen?

Nieuw tuinscherm plaatsen? Maak gebruik van onderstaand formulier en vraag vrijblijvend offertes op maat aan bij onze specialisten actief in jouw regio.